Obeležen Svetovni dan energetske učinkovitosti

05/03/2020

Včeraj je obeležen svetovni dan energetske učinkovitosti. V Evropi so poznani številni primeri dobre prakse pri izvajanju ukrepov za energetsko učinkovitost, v javnosti se postavlja vprašanje, kje je Srbija. Trenutno država uspe zmanjšati končno porabo energije za en odstotek letno, za kar so se zavezali Energetski skupnosti. Pristojni iz Ministrstva za rudarstvo in energetiko so … Continued

Včeraj je obeležen svetovni dan energetske učinkovitosti. V Evropi so poznani številni primeri dobre prakse pri izvajanju ukrepov za energetsko učinkovitost, v javnosti se postavlja vprašanje, kje je Srbija. Trenutno država uspe zmanjšati končno porabo energije za en odstotek letno, za kar so se zavezali Energetski skupnosti.

Pristojni iz Ministrstva za rudarstvo in energetiko so ob tej priložnosti sporočili, da so bili zaradi energetsko intenzivne industrije, najcenejše električne energije v Evropi in daljinskega ogrevanja, ki v Srbiji še vedno ne računamo glede porabe, drugi rezultati nižji od pričakovanih.

Izpostavljeno je bilo tudi, da je pomemben problem Srbije velik energetski indeks, razmerje med porabljeno energijo in bruto nacionalnim dohodkom, kar kaže na to, koliko »kakovosten« je odnos do energije.

Energijsko učinkovitost pogosto napačno razumemo kot zmanjšanje porabe energije in s tem omejevanje lastnih potreb, dejansko pa pomeni bolj racionalno in učinkovito rabo energije, brez kakršnega koli odrekanja (npr. Varčne žarnice bomo uporabljali za varčevanje z električno energijo in ne sedeli v temi).

Najpogostejši ukrepi za zmanjšanje izgube energije in povečanje energetske učinkovitosti so: 1. zamenjava neobnovljivih virov energije z obnovljivimi 2. zamenjava energetsko neučinkovitih potrošnikov 3. učinkovita izolacija ogrevanega prostora 4. namestitev merilne opreme in regulacijske naprave za porabnike energije.

Za dodatna vprašanja glede naših izolacijskih rešitev vas prosimo, da nas kontaktirate:

komerciala@izoterm-plama.si

komercijala@izoterm-plama.rs